A mindenkori Darvin díj győztesek listája « Egypercesek • KecskeFészek

Ajándék csónak ne nézd a lapát!

A konyhafőnök ajánlata Címkék Bejelentkezés
KecskeFaceek Poénkereső

A mindenkori Darvin díj győztesek listája

Darwin-díjasok Kedvencekhez Ser

A Darvin díjat, néhány jófej fiatal találta ki 1994-ben. Akkor – mint amúgy azóta mindig – összegyűjtötték a szerintük leghülyébb haláleseteket, és megszavaztatták őket. Amelyik eset a legjobb helyezést érte el a szavazáson, ő kapta a díjat – persze posztomusz :-)

És, hogy miért a név? Nos, hát egyrészt, mert idétlen halálukkal biztosan igazolják, hogy a majmoktól származunk, másrészt, mert halálukkal nagy jót cselekedtek, ugyanis megszűnt a génállományuk terjedésének veszélye.

Nézzük hát a díjasokat a kezdetektől! (Figyelem, a lista terveim szerint évről évre gyarapodni fog!

1994
Az első díjat egy amerikai férfi kapta, aki egy pohár ingyen szóda reményében addig rángatta a Coca-Cola automatát, míg az végül ráborult és agyonütötte. És ez még a jobbik eset, mert itt ő lett saját hülyesége áldozata.

1995
Az 1995-ös győztes igazán vállalkozó kedvű férfiú lehetett, nyugodjék békében. A sebesség volt a mániája, ezért beszerzett egy gyorsítórakétát, ami a Jumbo Jetek felszállását segíti, réerősítette az autójára, és a nevadai sivataipróbálta. A halála előtti pillanatokban valószínűleg ráébredt, hogy a rakétát csak bekapcsolni lehet, ki már nem, emiatt aztán körülbelül 480 kilométeres sebességgel szétkenődött a Sziklás hegység oldalán...

1996
1996 január 1-én, Indiában egy tigris megölt egy embert, egy másikat pedig súlyosan megsebesített, mivel azok túl közel merészkedtek hozzá. A két meglehetősen részeg fiatal a bengáli tigris nyakába virágfüzert akart akasztani.

A kalkuttai állatkertben történt esetet egy tanú, és a túlélő elmondása alapján a következőképp rekonstruálták: Két fiatalember, Prakesh Tiwari és Suresh Rai 1996 első éjszakáján virágfüzérrel a kezükben átmásztak a bengáli tigris élőhelyét elkerítő akadályokon, és megközelítették a pusztítás hindu istenéről elnevezett, 13 éves Shivát. Mikor a füzért az állat nyakába próbálták akasztani a tigris megtámadta Rai-t. Tiwari barátja segítségére sietett, és a tigris arcába rugott, melynek hatására az elengedte Rai-t, és másik támadójára vetette magát. A remült szemtanú elmondása szerint Shiva egyetlen pillanat alatt elharapta Tiwari nyakát, aki azonnal meghalt.

1997
Alan Hall-t a bátyja fairfieldi otthona előtt találták meg egy december 5-i napon, 8 órával azután, hogy péniszét levágták.

A nagy erőkkel keresett gyanúsított egy Brenda nevű nő volt, akivel a 48 éves férfi egy helyi benzinkútnál találkozott. A férfi, akkor még levágatlan testrészétől vezetve, a bátyja feljárójában álló lakokocsiba invitálta Brendát. A rendőrség első gyanúja szerint éjjel három körül a hölgy tisztázatlan okok miatt vadászkést ragadott és a Hallra támadva levágta annak legnemesebb szervét, majd elmenekült.

A póruljárt Alant másnap találták meg a füvön fekve. Ezután rövidesen kórházba szállították ahol aztán visszavarrták a hiányzó “darabkát”.

A dolog ezután kezd érdekes lenni: Miután kiengedték a kórházból, Hall egyből felszívódott, pedig a nyomozók égtek a vágytól, hogy kifaggassák az esetről, tekintve, hogy a múltját ellenőrizve igen érdekes adalékokra bukkantak: Hall a pszichológiai tesztek szerint maradandó sérüléseket szenvedett a
hadseregben, a vietnámi háború során. 1970-ben letartóztatták
drogbirtoklásért, és ittas vezetésért, 1982-ben pedig azért, mert
fiatalkorú lányával elhagyta az államot. 1983-ban elítélték szándékos emberölésért, miután bevallotta, hogy egy parkolóban megölt egy 23 éves nőt, mivel az kigúnyolta erekciós problémáiért. 6 évre ítélték. Ezt megtudva a nyomozók egy 14 éves vérbosszúra gyanakodtak, ám mikor Alan Hall néhány nap múltán végre előkerült, kiderül, hogy az igazság még ennél is furcsább.

A férfi ugyanis azt vallotta, hogy ő maga vágta le saját péniszét, amely kijelentésnek valódiságát a hazugságvizsgálat is megerősítette.Alan Hall tehát életben maradt, de története méltán nyerte el a Darwin-díjat 1997-ben.

1998
1998 februárjában történt, a nyüzsgő Buenos Airesben, hogy egy heves házastársi veszekedés során a 25 éves férfi annyira kijött a sodrából, hogy felkapta 20 éves feleségét és ledobta a nyolcadik emeleti lakás erkélyéről.

Ez eddig tiszta ügy, megesik az ilyen. A probléma ott kezdődött, hogy a férfi legnagyobb rémületére az asszony fennakadt az ablak alatt futó távvezetéken.

Az ezt követő események okát illetően csak találgatni tudunk, történt ugyanis, hogy a férfi azonnal hitvese után ugrott. Nem tudni miért, talán be akarta fejezni a félbehagyott munkát, vagy esetleg meggondolta magát és mégsem akart megözvegyülni. Ezt azonban már soha nem derül ki, mivel az ugrás balszerencsésre sikeredett, az indulatos férj elvétette a vezetéket és halálos erővel a földhöz csapódott

1999
A világ legtöbb országában az órák átállítása a tél, illetve a nyár
beköszöntével nem okoz különösebb problémát. Nem így volt ez 1999 szeptemberében, mikor is néhány megkavarodott palesztin terrorista önmagát robbantotta fel.

A dolog úgy esett, hogy Izrael régóta ragaszkodik az órák korai
átállításához, hogy az ne okozzon fennakadást a napkelte előtti imák menetében. A palesztinok viszont persze nem hajlandóak az úgymond “Cionista Idő” szerint élni, így aztán a két hetes ütemezés mindenkit megbolondít.

Történt tehát, hogy egy vasárnap reggelen, izraeli idő szerint 5:30-kor két különböző városban, teljesen egy időben felrobbant két bomba, megölve három terroristát akik a helyszínre szállították azokat. A hatóságok eleinte azt hitték, hogy az idő előtti robbanás oka a bombák amatőr kivitelezése volt, ám az alaposabb vizsgálat fényt derített az igazságra.

A bombákat palesztin területen készítették elő, ahol még a nyári
időszámítás volt érvényben. A szerkezeteket szállító sofőrök órája már előre volt állítva, azt azonban elfelejtették megtudakolni, hogy a bombák időzítőjét kinek az órája szerint állították be. A
feledékenységüknek nagy ára volt, még útközben felrobbant velük mindkét pokolgép. Megérdemelték az 1999-es Darwin-díjat.


2000
Hogyan ne gyártsunk oktatófilmet?
Ausztrália, 2000. március 11.

Teljesen nyilvánvaló, hogy az ember betart mindenféle biztonsági előírást, amikor éppen egy biztonságról szóló filmet forgat, de Peter, egy munkaképekkel, és felszerelésekkel kapcsolatos, perth-i kiképzőiskola 52 éves tulajdonosa, nem tartotta be a józanész eme szabályát, miközben épp a villástargonca biztonságos használatát bemutató oktatófilmet készítette.
Miközben forogtak a kamerák, átkormányozta a targoncát az udvaron. Egy helyen laza, kavicsos talaj miatt elveszítette uralmát a jármű felett, kizuhant a kabinból és összezúzta magát. A lefolytatott vizsgálat megerősítette, hogy a halálos kimenetelű baleset a sofőr hibájából következett be, mivel túl nagy sebességgel hajtott az egyenetlen talajon. Mindezt csak tetézte az elővigyázatlan döntés, hogy nem közötte be a biztonsági övet.
Peter utolsó bemutatója volt karrierjének legmeggyőzőbb mozzanata.


2001
Két autópályadíj-szedő egy barátságos hógolyócsatával szórakoztatta magát, míg egyikük az éppen áthaladó teherautóról próbált muníciót szerezni. A férfi azonban nem volt szerencsés, keze beakadt a ponyva kötélzetébe, és az autó, bódéjából kirántva, maga után vonszolta, éppen elég hosszan ahhoz, hogy belehaljon.


2002
Egy kezdő iraki terrorista, Khay Rahnajet nem fizetett elég postadíjat a feladott levélbombára. Ezért a küldemény "Vissza a feladónak" pecséttel visszaérkezett Rahnajet-hez. A botcsinálta terrorista teljesen elfeledkezett közben a bombáról, így felnyitotta a borítékot. Utolsó levele volt.

2003
David, a parti őrség figyelmeztetését figyelmen kívül hagyva, egy fagyos reggelen úgy döntött, hogy teherautójával ráhajt a befagyott Saginaw-öböl jegére. Ahogy az várható volt, a jég beszakadt a teherautó alatt, azonban a 41 éves férfinak sikerült még időben kiugornia a süllyedő teherautóból, és, bár átfagyott, sikerült túlélnie a balesetet - most még. Azonban a megrázó élmény nem vette el David kedvét! Annak ellenére, hogy egész nap sütött a nap, és napközben +10 fok volt a hőmérséklet, aznap este újból megpróbálkozott az öböl jegén való átkeléssel, ekkor egy terepjáróval. Erre az útra egy barátja is elkísérte, aki - Daviddel ellentétben - túlélte az ismételten bekövetkezett tragikus süllyedést.

2004
Egy osztrák férfit 2004 májusában apartmanja ablakában találtak meg, kevéssé élő állapotban. Az apartman tulajdonosa arra lett figyelmes, hogy a félig lehúzott konyhaablakon két láb lóg ki; közelebbi szemle után az is kiderült, hogy a buggyant bérlő feje a mosogatóba lógott, ebbe fulladt bele - illetve a forró vízbe.

A vizsgálatok kiderítették, hogy a férfi egy alkohol-és drogfogyasztással tarkított tivornyáról tért haza, és a konyhaablakon szándékozott bejutni a hajlékba. Ő azonban nem volt elég hajlékony ahhoz, hogy a félig felhúzott ablakon bejusson, sőt, vergődésében a forró vizes csapot is kinyitotta véletlenül, amibe aztán belelógott a feje. A rendőrség a mai napig nem tudta kideríteni, hogy miért nem zárta el a csapot, húzta ki a dugót - vagy ment be az ajtón, hiszen kulcsai a farzsebében voltak.

2005
Ebben az évben az első helyezett három idióta fegyveres rabló lett.Hőseink több apróbb betörés és utcai rablás után egy igazi nagy "balhéra" készültek. Hogy miként pattant ki az a zseniális ötlet az agyukból, hogy egy vágóhidat raboljanak ki, az már az ő titkuk marad, mindenesetre a három bűnözőpalánta egy texasi kisváros mészárszékét szemelte ki célpontul.
A három húszas évei elején járó fickó rugós késekkel felfegyverkezve rontott be a munkájukat végző hentesek közé, azt követelve, hogy a páncélszekrényt - a benne a remélt bevétellel - pakolják fel a kisteherautójukra. A hentesek semmi segítőkészséget nem mutattak, inkább kb. két perc leforgása alatt összeszurkáltak, majdhogynem kicsontoztak két támadót, míg a harmadiknak sikerült a pick-up-al elmenekülni. Messzire ő sem jutott, ugyanis kiérve a forgalmas államközi sztrádára úgy döntött, hogy - mivel az autó is lopott volt - inkább gyalog menekül tovább. Azonban, bizonyára összezavarodva társai végzetét látva, nem a sivatag felé menekült, inkább megpróbált átvágni a négysávos úttesten. Természetesen az első arra száguldó autó elcsapta. Mindezt a nagy semmiért tették, mivel a mészárszék páncélszekrényében csak az üzem hivatalos papírjait tartották, egy árva dollár sem volt benne.


2006
2006 győztese az a pár lett, akik belemásztak egy héliummal töltött reklámballonba, és kénytelenek voltak saját bőrükön megtapasztalni, hogy az élethez bizony elengedhetetlen az oxigén.

A 21 éves Jason és a szintén 21 éves Sara még azzal sem védekezhet, hogy tettüket alkohol vagy más kábítószer hatása alatt követték el júniusban. A rendőrségi jelentés szerint halálukat a hélium okozta. A Darwin-díjat kiosztó társaság a díjazottakat bemutató hírlevelében megjegyzi: az eutanázia támogatói leginkább a héliumot ajánlják, hogy a menthetetlen betegeket fájdalommentesen segítsék halálba.

2007

Sherry-beöntésért kapta meg a 2007-es Darwin-díjat egy alkoholista. A texasi férfi azért "kényszerült" erre a megoldásra, mert súlyos torokbetegsége miatt meginni már nem tudta az alkoholt.

Az 58 éves nyertes ezért úgy döntött: beöntéssel juttatja magát a szükséges alkoholhoz. Két másfél literes üveg sherryvel próbálkozott, alkoholmérgezést is kapott. Tette természetesen úgy végződött, ahogy gondoljátok: meghalt, de a vigasz az, hogy másképp most nem lehetne itt a története.

2008

A GPS-el nem volt túl jóban 2008 Darwin-díjasa. Az 51 éves Adelir Antonio áprilisban szállt fel több száz héliummal töltött lufival, hogy megdöntse a 19 órás repülési rekordot. Eredetileg végig a szárazföld felett akart maradni, de a szél az Atlanti-óceán felé sodorta. A pap úgy gondolta, teljesen felkészülten vágott neki a kalandnak: hosszú időn át is kényelmes széket választott, mentőmellényt viselt, valamint műholdas telefon, és globális helyzethatározó (GPS) készüléke is volt.

Csak egy dolgot felejtett el: megtanulni a GPS-készülék használatát. Így amikor már mélyen a tenger felett járva telefonon segítséget kért, nem tudta megmondani merre jár. Ahogy a Darwin-díj fogalmaz: "a GPS helyett istent követte, aki egyesen a mennyországba vezette".

2009

Két belga bankrabló egy ATM-et akart kifosztani robbantásos módszerrel. Azonban hülyeségük miatt nemcsak a kiszemelt széfet robbantották fel, hanem az egész bankot, így önmagukkal is végeztek (ugyanis picit túlméretezték a robbanószer mennyiségét). A rendőrök egyiküket ugyan élve találták, és kórházba szállíttatták, ám hamarosan belehalt fejsérüléseibe a férfi. Társáról előbb azt hitték a rendőrök, hogy meglépett, ám később előkerült holtteste a törmelék alól.